onsdag 10 september 2014

Rösta med hjärtat ditt

Älskade vänner, bekanta och främlingar.

Vi måste ta hand om varandra. Vi måste ta hand om planeten vi bor på. Vi måste börja bry oss mer och detta omedelbart.

Jag tror att alla kan skriva under på att vi vill leva i ett tryggt, hållbart samhälle där ingen lämnas utanför. Där sjukhusen kan ta emot alla som behöver det, där skolan har tid för eleverna, där våra äldre tas omhand på ett värdigt sätt, där alla har samma möjligheter, där vi inte lever på lånade resurser och där vi kan vara genomstolta över vårt land. Men vad är vi egentligen villiga att offra för det här? Och var går gränsen mellan personlig och samhällelig välfärd?

Jag tror vi vet vad vi behöver göra, egentligen. Sättet vi lever på i dag är inte hållbart och det blir alltmer uppenbart för oss alla när klimatförändringarna börjar märkas, sjukhusen fullkomligt skriker efter personal, den svenska skolan rasar i kvalitet, bensinpriserna höjs och den tämligen akuta bostadsbristen gör sig påmind. Vi lever i en dekadent värld och vi vet om det. Vi vill ha förändring men famlar med lösningar som inte räcker till - i ett föreställt mörker.

Vi bryr oss alla om att ha ett välfungerande samhälle, men samhället skriker efter pengar för att kunna vara just det. Tydligen räcker inte ekonomisk tillväxt till. Företagens vinster slinker mestadels ner i fickan på en förhållandevis pytteliten klick av människor. Tydligen behåller människor också helst sina slantar för sig själva, fastän vi säger att vi bryr oss så. Det är roligt hur vi fungerar när vi får lite fria tyglar. Men att äta kakan och ha den kvar, det vet vi ju är omöjligt. Smakar det så kostar det.

Vi lever i en värld där verklighet står mot verklighet. Där naturvetare slåss mot ekonomer. Där alla håller fast så hårt vid sina egna sanningar att vi blir blinda för den sanning som berör oss alla. Att vi måste börja förändra saker och ting ordentligt och att vi sannolikt måste offra ganska mycket för det. Men det är vi villiga att göra för att fortsätta kunna leva i en allmän välfärd, eller hur?

Jag väljer att rösta, och jag röstar för att samhället ska ha råd att ge oss och kommande generationer möjligheten till ett tryggt liv, oavsett vilken bakgrund vi har. Sen att jag personligen helst hade lagt min röst på ett parti som är mycket mer hardcore i sina visioner än vad alla svenska partier är i dag, det är ett kapitel för sig.

Du, rösta med hjärtat ditt. Jag tror att det vill ha en varmare politik.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments