tisdag 15 april 2014

En idé!

Jag har en fett bra idé. Tror jag.

Det är ju rätt många som inte röstar för att de inte tycker att något parti känns helt rätt. Fullt rimlig anledning kan jag tycka. Sen är vi många som röstar ändå fastän vi inte känner att det är helt hundra. Också fullt rimligt som det ser ut i dag. Men ponera följande: i stället för att bara få lägga en röst och därmed välja att lägga en hundraprocentig röst på ett enda parti, skulle man kunna få fördelningsrösta och portionera ut de hundra procenten på olika partier.

Till exempel, om jag tycker att M matchar min politiska läggning bäst men ändå känner att jag tycker F! förtjänar mycket mer än 0% av min röst - då röstar jag helt enkelt typ 65% M och 35% F!. Eller om jag känner att MP ligger närmast mitt hjärta men tycker att familjefrågan tas upp bättre i KD och att V också är starka kandidater - då röstar jag kanske 70% MP, 20% V och 10% KD. Och så vidare och så vidare.

Är jag knäpp eller skulle inte detta lösa många problem? För min egen del skulle detta framförallt lösa problemet med att jag tycker MP för den viktigaste politiken men att F! för mig är en nästintill lika viktig aktör, samtidigt som jag sympatiserar med viss politik på högerskalan. En möjlig fördelning för mig skulle då vara till exempel 70% MP, 25% F! och 5% i något mer högerorienterat parti, typ FP.

Vad tror ni, missar jag någon viktig logik eller skulle detta hjälpa för att få ett högre valdeltagande och en mer rättvisande och dynamisk politisk representation?

Hur skulle ni fördela er röst?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments