fredag 17 januari 2020

Jag är ledsen, du är inget offer!


I fråga om omställning verkar det som att gemene svensk plötsligt tar på sig offerkoftan. Det är minsann synd om oss!

Vi måste göra ditt, och ha si och så mycket av datt. Vi har inte råd att välja eko, men en Thailandsresa om året går bra. Vi har fantastisk public service och nästan ingen korruption, men vill inte lyssna på nyheter. Vi har demokrati och ingen religion som står i vägen, men prioriterar inte att vara aktiva samhällsmedborgare.

Det finns ett uttryck som lyder: “with great power comes great responsibility”. Det tycks vi ha missförstått.

De flesta av oss har ju faktiskt privilegiet att välja. Vi är inte fast. Inte i ett leverne, inte på ett jobb. Inte i en kost och inte i en flygstol. Vi måste inte ha varsin bil, och vi kan prioritera vad vi lägger våra pengar på. (Det gäller dig som är student, också. Och dig med barn. Även dig som leder bolag. Och, jag är ledsen, men; också dig som är köttbonde.)

Så här långt har vi dessutom haft alla möjligheter i världen att just välja. Planera. Lära oss mer. Till skillnad från andra som levt hela sina liv i flyktingläger, till exempel.


Världen förändras och det handlar inte om att beröva folk på saker. Det handlar om hederligt rim och reson. Rättvisa. Perspektiv. En enkel omvärldsanalys.

Det handlar om att agera på det vi har lyxen att veta.


Kom igen nu, Sverige.

Det är inte synd om oss.

4 kommentarer:

 1. Tack för din fina text. Jag håller med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fint, det gör mig glad! Tack för påhej!

   Radera
 2. Håller med! Har också tänkt på det att vi som lever i ett land som Sverige behöver agera för de människor som inte har samma möjlighet att yttra sig i form av t.ex. demonstrationer m.m. som vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Vi behöver förstå och agera på våra privilegier! Men ibland tycks det svårt att urskilja vilka dessa är... Tack för kommentar <3

   Radera

Comments